Zde budeme přidávat postupně zajímavé recepty libanonské kuchyně. Zatím není toho moc, ale do budoucna bude jich více. Dobrou chuť ;-)

Libanon je stát v oblasti Středozemního moře. Kuchyně zdejších národů je pro středoevropana trochu exotická, ale pro zdraví člověka je ta pravá. Středozemní styl stravování doporučují jak odborníci na výživu, tak i lékaři. Je to proto, že typická jídla těchto kuchyní mají správně vyvážený poměr tuků, bílkovin a sacharídů a zároveň dostatek vlákniny, minerálů a vitamínů.

Zdrojem bílkovin jsou ryby a další mořské produkty, kuřecí, kozí a telecí maso, které obsahují málo nasycených tuků. Všechna jídla se většinou připravují na rostlinných olejích, zatímco majonézy a ostatní zálivky jsou zhotovené z olivového oleje. Pro naše zdraví to znamená, že se nezvyšuje hladina cholesterolu v krvi.

Jen velmi málo sacharídů se konzumuje ve formě rafinovaného cukru. Většina ho pochází z potravin obsahujících škrob - rýře, těstovin, luštěnin a brambor, které mají hodně vlákniny a základních živin.

V typické středomořské kuchyni nechybí spousta ovoce a zeleniny. Tím je tělu zajištěn dostatečný denní přívod vitamínů, minerálů a vlákniny.

SALÁT FATTÚŠ:
Potřebujeme:

  • hlávkový salát
  • 1/2 cibule
  • 2 rajčata
  • olivový olej
  • citrón
  • stroužek česneku
  • 3 rohlíky
  • sůl
  • Postup: Hlávkový salát , 1/2 cibule a 2 rajčata na drobno nakrájíme. Do třech lžíc olivového oleje vymačkáme několik kapek citrónu a přidáme utřený jeden stroužek česneku. Vmícháme do salátu. Na pánvi osmažíme 3 tvrdší na kostičky rozkrájené rohlíky. Teprve těsně před podáním rohlíky vmícháme do salátu a osolíme. Fattúš je jediný arabský salát, do kterého není chybou přidat trochu cukru pro zjemnění chuti. Jinak se cukr do salátových zálivek nedává. Dobrou chuť.


    dotazy nebo komentáře? pište nám